Blog menu

Blog tag cloud

Geen posts gevonden

    Blog posts

    Terug

    Krassen op auto verwijderen, hoe doe je het zelf?

    Autobezitters kennen het gevoel van teleurstelling wanneer ze lakschade op hun geliefde voertuig opmerken. Krassen en deuken kunnen niet alleen het uiterlijk van je auto bederven, maar ook de waarde ervan verminderen. Gelukkig zijn er manieren om lakschade te herstellen, zowel door zelf aan de slag te gaan als door professionele hulp in te schakelen. Maar hoe krijg je lakschade weg? En kun je krassen wegpoetsen? In dit blogartikel leggen we je stap voor stap uit hoe lakschade zelf verwijdert en welke preventieve maatregelen je kunt nemen. Lees verder om te ontdekken hoe je je auto weer in optimale staat terugbrengt.

    Kun je krassen wegpoetsen?

    Het antwoord is: het hangt af van de diepte en ernst van de kras. Oppervlakkige krassen die alleen de bovenste laag van de lak hebben aangetast, kunnen vaak succesvol worden weggepoetst. Dit zijn meestal krassen die veroorzaakt zijn door sleutels, takken of andere zachte materialen. Deze krassen zijn meestal niet diep en kunnen worden behandeld met polijstmiddelen en poetsdoeken.

    Aan de andere kant, diepere krassen die de basislak of zelfs het metaal hebben bereikt, zijn moeilijker te verwijderen. In deze gevallen kan het nodig zijn om professionele hulp in te schakelen, zoals een autoreparatiewerkplaats. Zij hebben de juiste gereedschappen en expertise om diepere krassen te herstellen.

    Hoe krijg je lakschade weg?

    Als je kleine lakschade hebt, zoals krassen of schaafplekken, kun je deze vaak zelf repareren met een spuitbus en lakstift. Dit is een betaalbare en handige manier om je auto weer in optimale staat te brengen. Dit doe je als volgt:

    Stap 1: Voorbereiding

    Voordat je begint met het herstellen van de lakschade, is het belangrijk om de beschadigde plek grondig schoon te maken. Verwijder vuil, vet en eventuele losse lakdeeltjes met een zachte doek en een mild reinigingsmiddel. Zorg ervoor dat het oppervlak volledig schoon en droog is voordat je verder gaat.

    Stap 2: Kleurmatch

    Bij het repareren van lakschade is het essentieel om de juiste kleur lak te gebruiken. Raadpleeg het kleurnummer van je auto, dat meestal te vinden is in het onderhoudsboekje of op een plaatje in de motorruimte. Koop een spuitbus en lakstift met de overeenkomstige kleurcode om ervoor te zorgen dat de reparatie naadloos blendt met de rest van de lak.

    Stap 3: Spuitbus

    Schud de spuitbus goed voordat je begint. Spuit de verf op een stuk karton of een ander oppervlak om de juiste kleur en consistentie te controleren. Breng vervolgens dunne en gelijkmatige lagen verf aan op de beschadigde plek. Houd de spuitbus op een afstand van ongeveer 20 centimeter en maak vloeiende bewegingen om een gelijkmatige dekking te garanderen. Laat elke laag verf goed drogen voordat je de volgende aanbrengt.

    Stap 4: Lakstift

    Gebruik de lakstiften om eventuele diepere krassen of putjes op te vullen. Breng een kleine hoeveelheid lak aan op de beschadigde plek en strijk het voorzichtig glad met het penseel van de lakstift. Laat de lak volledig drogen volgens de instructies van de fabrikant.

    Stap 5: Polijsten en waxen

    Om de reparatie af te ronden en de lak te laten glanzen, kun je de gerepareerde plek voorzichtig polijsten en waxen. Gebruik een zachte doek en een geschikt polijstmiddel om de lak weer glad en glanzend te maken. Breng daarna een laag autowas aan om de glans te beschermen en de duurzaamheid van de reparatie te verlengen.

    Met deze eenvoudige stappen kun je kleine lakschade aan je auto zelf herstellen. Het is een kosteneffectieve oplossing die je in staat stelt om de oorspronkelijke schoonheid van je voertuig te behouden. Vergeet niet om geduldig en nauwkeurig te werken voor het beste resultaat.

    Meer weten over het herstellen van lakschade?

    Heb je een vraag over het herstellen van lakschade met gebruik van een spuitbus of lakstift? Of heb je moeite met het bepalen van de kleurcode van je auto? Neem gerust contact op voor meer informatie door je vraag en contactgegevens achter te laten in het contactformulier. Vervolgens komen we zo snel mogelijk bij je terug met meer informatie.
     


    Written by - 09-06-2023 01:09

    Laatst geupdate op: 12-06-2023 08:46

    Tags: