Hoe vind ik de kleurcode van mijn auto?


Heb je schade en wil je de kleurcode van je auto vinden, bijvoorbeeld van je Opel? Wanneer je lakschade hebt en krassen wilt bijwerken, moet je eerst de kleurcode achterhalen van de auto. Maar wat is een kleurcode en waar vind je die? En hoe zorg je ervoor dat de krassen weer als sneeuw voor de zon verdwijnen? En kan je die lakschade eigenlijk ook zelf repareren of kan je dat beter aan een professional overlaten? Op deze en meer vragen geven wij van 123autolakken antwoord, zodat de lakschade aan de auto snel en gemakkelijk hersteld kan worden.
 

MEER WETEN OVER DE KLEURCODE VAN EEN AUTO ?

Is de lak van de auto beschadigd en wil je deze schade zelf gemakkelijk verhelpen met behulp van een van de producten van 123autolakken? Je kunt op basis van het onderhoudsboekje en het VIN-nummer de kleurcode van de auto achterhalen. Bekijk de producten en ga bij jezelf na of je een spuitbus, lakstift of lakpen nodig hebt. Selecteer vervolgens het automerk en de kleur en plaats een bestelling. Vervolgens kan je de lakschade helemaal zelf herstellen aan de hand van het stappenplan op deze pagina. Makkelijker kan bijna niet.

Heb je een vraag over het vinden van de kleurcode van de auto en het bestellen van de juiste lak? Of wil je dat we de gevonden kleurcode voor je controleren met gebruik van de GENIUS kleurenscanner die in de fysieke winkel in Apeldoorn staat? Geen probleem, we geven je graag meer informatie. Bel naar 055-2002339 of neem contact op voor meer informatie door je gegevens achter te laten in het contactformulier. Vervolgens nemen we zo snel mogelijk contact op om je van meer informatie te voorzien.

 


AUTOLAK KLEURCODES PER AUTOMERK:


Klik hieronder op uw automerk om te zien waar bij uw auto de kleurcode te vinden is. 

WAT IS EEN KLEURCODE VAN EEN AUTO?

Iedere auto heeft een andere kleur, er bestaan dan ook ontzettend veel auto kleuren en kleurcodes. Iedere auto heeft zo’n code. Deze code is internationaal bepaald. Misschien heb je een grijze auto en ben je op zoek naar de kleurcode van je Fiat 500. Grijs is een overkoepelende kleurnaam, er bestaan nog veel verschillende tinten grijs of zilver. Zo heeft BMW bijvoorbeeld verschillende namen bedacht voor de kleuren grijs, zoals cool silver en des lynasm. Ieder merk heeft internationale kleurcodes opgesteld, waaraan je de kleur kan herkennen. De kleurcode grijs van jouw Fiat 500 is dus veel specifieker dan alleen de naam ‘grijs’.

RAL KLEUREN

Naast kleuren van bepaalde automerken, kunnen auto’s RAL kleuren hebben. RAL is een coderingssysteem dat in 1927 is ontwikkeld in Duitsland. De afkorting RAL staat voor Reichs-Ausschuß für Lieferbedingungen und Gütesicherung. RAL kleuren zijn standaard kleuren die veel gekocht worden en altijd gemakkelijk bij gemaakt kunnen worden. In totaal bestaan er 213 RAL kleuren, waarvan 188 carrosiekleuren, 2 ijzerglimmerkleuren, 5 lichtgevende kleuren en 15 parelmoerkleuren.

Alle kleuren beschikken over een 4-cijferig nummer dat gecombineerd wordt met de letters ‘RAL’. Bijvoorbeeld RAL 1029. Het eerste getal is een codenummer. Zo staat 1 voor geel. De resterende cijfers worden opeenvolgend gekozen. Later, in 1960, kregen deze kleuren extra namen zodat er bij een verwisseling van de kleuren geen verwarring optreedt. Het is niet mogelijk om een RAL kleur te vertalen naar een kleur uit een ander systeem. Je kunt in dat geval alleen een vergelijkbare kleurvinden door de kleurmonsters naast elkaar te leggen en te vergelijken.

STAAT DE KLEURCODE VAN DE AUTO OP HET KENTEKENBEWIJS?

Het antwoord op de vraag ‘kan ik de kleurcode van de autolak op basis van het kenteken achterhalen?’ is ‘nee’. Vele mensen denken dat ze de kleurcode van een auto kunnen opzoeken aan de hand van het kenteken, maar niets is minder waar. ‘Kleurcode op kenteken’, ‘kleurcode achterhalen op kenteken’ of ‘kleur op kenteken’ intypen in een zoekmachine zoals Google levert dus geen bruikbare informatie op. Maar waar kan ik de kleurcode van mijn auto dan wel vinden?

Je vindt de lakkleur van je auto niet op het kenteken, maar op het VIN-plaatje. Dit plaatje wordt ook wel het Voertuig Identificatienummer of chassisnummer genoemd en wordt op iedere geproduceerde auto gedrukt. Dit plaatje is op meerdere plekken in je auto geplakt. Deze plekken verschillen per merk. Daarnaast staat de kleurcode van de auto ook in het onderhoudsboekje vermeld. Kun je hem niet vinden? Ten slotte kun je de plaats van de kleurcode online achterhalen dankzij ons overzicht, of maak gebruik van een kleurenscanner zoals die van 123autolakken.

PLEK VAN DE KLEURCODE PER AUTOMERK

Het achterhalen van de plaatsing van de kleurcode van bijvoorbeeld je Volkswagen of auto van een ander merk is dankzij het overzicht op deze pagina heel gemakkelijk. Klik op jouw automerk voor een overzicht van de plaatsen waar het VIN (Voertuig Identificatienummer) -plaatje in jouw auto kan zitten. Ook wordt er vaak een sticker in het instructieboekje geplakt met de variabele gegevens van jouw auto (denk aan kleurnummer, bekleding etc). Heb je een (recente) Ford? In dat geval kun je de Ford kleurenkaart opvragen bij je Ford dealer.

GENIUS KLEURENSCANNER

Bij123autolakken kan je op basis van deze kleurcode de juiste autolak bestellen in de webshop. Het kleurnummer is bepalend, maar een bepaald kleurnummer kan ook vaker voorkomen. Omdat een kleurnummer vaker kan voorkomen raden we altijd aan om op basis van de kleurcode een bestelling te plaatsen. Wanneer het niet gelukt is om deze kleurcode te zoeken, kunnen we de kleurcode van de verf voor jou achterhalen. Hierbij maken we gebruik van de GENIUS kleurenscanner. Deze scanner staat in de winkel.

Hiermee zijn we in staat de exacte kleur te bepalen. Deze scanner biedt uitkomst omdat de kleur van de autolak na verloop van tijd kan verkleuren of lichter wordt door zonlicht. Als gevolg hiervan komt de kleur niet meer overeen met de originele kleur van de auto. Je kunt bij ons langskomen voor een scan, of de tankdop naar ons opsturen. Vervolgens voeren wij een scan uit en laten we weten welke kleurcode het betreft.

KLEURLAK BESTELLEN

Nadat je bijvoorbeeld de zwarte kleurcode van je auto achterhaald hebt, kun je de kleurlak bestellen in de webshop van 123autolakken.nl door het merk van je auto te selecteren en de juiste kleur aan te klikken. Bovendien kun je ook kiezen of je een glanzende of een matte autolak wenst. Heb je de tanktop opgestuurd en hebben wij je laten weten welke kleurcode het is? Dan kun je de juiste autolak bestellen en sturen we die inclusief tanktop in een pakket naar je toe. Wel zo makkelijk natuurlijk!

SPUITBUS, LAKSTIFT OF LAKPEN

Je kunt bij 123autolakken een spuitbuslakstift of lakpen bestellen. Welke soort lak je nodig hebt, is afhankelijk van de benodigde reparatie. Een spuitbus is geschikt voor het repareren van lakschade en het overspuiten van onderdelen. Lakstiften zijn geschikt voor kleine krasjes en steenslag, terwijl een lakpen geschikt is voor het verwijderen van hele fijne krassen.

We raden je aan om naast een spuitbus, lakstift of een lakpen ook een blanke lak aan te schaffen. Welke van deze producten je nodig hebt is afhankelijk van de aard van de lakschade, je kiest een spuitbus met blanke lak of een blanke lak lakstift. Deze blanke lak zorgt voor een optimale bescherming van de lak, en breng je over de lak aan. Deze heeft uitstekende vloeiingseigenschappen. Onder de autolak breng je een primer aan, deze vind je ook in de webshop. Maar hoe moet je de lak aanbrengen op de auto? Kun je dat zelf doen?

AUTOLAKSCHADE ZELF HERSTELLEN

Je kunt de lak zelf aanbrengen op de beschadigingen, het is niet ingewikkeld. Volg de volgende stappen op, gebruik de informatie en herstel de autolak schade zelf:

 1. Zorg ervoor dat de ondergrond altijd droog, schoon en vetvrij is. Verwijder ook loslatende verfresten en roest
 2. Ontvet de plek met gebruik van een ontvetter
 3. Zijn er oneffenheden? Vul deze op met filler of plamuur
 4. Schuur de plek eerst vlak met gebruik van schuurpapier met korrel 408/800, daarna met korrel 1200
 5. Vergeet niet alle plekken die je niet wilt herstellen af te plakken met tape en kranten. Zorg er ook voor dat je de lak naar een goed gedeelte kunt uitwaaieren
 6. Breng primer aan. Is het een kunststof gedeelte? In dat geval gebruik je een kunststof primer. Hou de spuitbus met primer er in op ongeveer 20-30 cm afstand en breng iedere 20 minuten een laag aan
 7. Laat de primer 2 uur drogen en schuur de plek daarna met korrel 1200. Doe dit zeer licht
 8. Breng de lakstift, spuitbus of lakpen op kamertemperatuur. De ideale temperatuur is tussen de 15 en 20 graden. Spuit of lak een proefstukje, maar schud eerst goed
 9. Breng dunne lagen autolak aan, met tussenpozen van een kwartier. Schud goed voordat je weer een laag aanbrengt. Herhaal dit proces totdat het goed gedekt is
 10. De auto lak moet worden afgewerkt met een blanke lak, omdat metallic lak mat is. Let op: schuur niet tussen de laatste laklaag en de blanke lak. Breng de blanke lak 20 minuten na de laatste laklaag aan. Doe dit in meerdere dunne lagen en nevel een beetje uit over de bestaande laklaag. Wanneer je te veel spuit bestaat de kans namelijk dat er barstjes ontstaan in de laklaag. Zorg altijd voor een droge ruimte, aangezien de 1k blanke lak gevoelig is voor vocht. De 2k blanke lak is beter bestand tegen vocht. Ontstaan er toch witte vochtplekken? Maak deze dan droog met gebruik van een föhn
 11. Laat de autolak 24-48 uur drogen
 12. Is de verf droog? Schuur dan licht na met korrel 2000. Doe dit voorzichtig, zodat je niet door de blanke laklaag heen schuurt
 13. Je kunt de plek indien gewenst polijsten met een paint renovator
 14. Zet de hele auto ter bescherming in de was
 15. Het resultaat? Een auto zonder beschadigingen in de lak

DROOGTIJD VAN DE AUTOLAK

Hoe lang de droogtijd is van de autolak die je aangebracht hebt, is lastig te zeggen. De droogtijd van de producten is namelijk afhankelijk van een aantal factoren, waaronder de omgevingstemperatuur, de aangebrachte laagdikte en de luchtvochtigheid. In het algemeen is de autolak sneller droog bij een hoge temperatuur, lage luchtvochtigheid en een dunne laag autolak.

Zorg altijd voor een droge ruimte, aangezien de blanke lak gevoelig is voor vocht en er witte vochtplekken kunnen ontstaan. Doorgaans is de autolak tussen 24-48 uur droog. Zijn er toch witte vochtplekken ontstaan? Deze kun je eenvoudig bestrijden met gebruik van een föhn.

ONDERHOUDEN VAN DE AUTOLAK

Nadat je de lakschade hersteld hebt, breng je een beschermende laag was aan. Echter hoef je de behandelde plek daarna niet meer op een specifieke manier te onderhouden. Je kunt de algehele autolak goed onderhouden door de gehele auto met enige regelmaat in de was te zetten, bijvoorbeeld de Super resin polish van Autoglym. Het is ook een optie om je auto van een glascoating, keramische coating, teflon coating, lakverzegeling of andere vorm van bescherming te laten voorzien bij een autogarage of een car detailer. Een coating beschermt in beperkte mate tegen krassen en heeft doorgaans een levensduur van 3-5 jaar.

MEER WETEN OVER DE KLEURCODE VAN EEN AUTO ?

Is de lak van de auto beschadigd en wil je deze schade zelf gemakkelijk verhelpen met behulp van een van de producten van 123autolakken? Je kunt op basis van het onderhoudsboekje en het VIN-nummer de kleurcode van de auto achterhalen. Bekijk de producten en ga bij jezelf na of je een spuitbus, lakstift of lakpen nodig hebt. Selecteer vervolgens het automerk en de kleur en plaats een bestelling. Vervolgens kan je de lakschade helemaal zelf herstellen aan de hand van het stappenplan op deze pagina. Makkelijker kan bijna niet.

Heb je een vraag over het vinden van de kleurcode van de auto en het bestellen van de juiste lak? Of wil je dat we de gevonden kleurcode voor je controleren met gebruik van de GENIUS kleurenscanner die in de fysieke winkel in Apeldoorn staat? Geen probleem, we geven je graag meer informatie. Bel naar 055-2002339 of neem contact op voor meer informatie door je gegevens achter te laten in het contactformulier. Vervolgens nemen we zo snel mogelijk contact op om je van meer informatie te voorzien.